Direct hulp nodig? Open van ma t/m vr van 08:30 uur tot 17:00 uur.   071 - 4017010 info@itcontrol.nl

Op vrijdag 12 mei is de ransomware WannaCry verspreid. In een razend tempo besmette de malafide software tienduizenden computers in bijna honderd landen. In Nederland zijn volgens berichtgeving enkele getroffen en is de verdere verspreiding van WanaCrypt0r 2.0 gestopt door een 22 jarige Engelsman, die een niet bestaand website heeft geregistreerd. We hebben u in het verleden al eerder over ransomware virussen geïnformeerd, dit is een gemuteerde virus van de eerdere randsomware virussen. Meer over het WannaCry virus: lees verder.

Gevolgen van het WannaCry virus:
Het ransomware WannaCry virus versleuteld bestanden die dan niet meer geopend kunnen worden. Alleen door betaling van losgeld in bitcoins worden versleutelde bestanden weer vrijgegeven en kunnen ze weer geopend worden. Bij een besmetting kunnen de bestanden ook uit de backup worden hersteld, maar dan moet er natuurlijk wel een backup aanwezig zijn. In de praktijk blijkt dat een backup van de gegevens vaak niet geregeld is. Indien u nog geen backup hebt, adviseren wij u dit zo snel mogelijk te (laten) regelen. Uw geld kunt u beter besteden aan preventieve maatregelingen dan de criminelen te betalen. Door betaling wordt dit soort criminaliteit in stand gehouden.

Voorzorgsmaatregelingen:
Naar verwachting zal het virus snel aangepast worden, waardoor nieuwe aanvallen niet worden uitgesloten. Wij vragen u daarom om alert te zijn en te (laten) controleren of uw systemen voorzien zijn van de juiste Windows patches. Indien u een onderhoudsovereenkomst bij ITControl heeft, zijn de nodige maatregelingen al getroffen.

Er zijn een aantal acties die uitgevoerd kunnen worden om het virus te “bestrijden”

  1. Zorg voor een goede spamfilter, die mails met links en/of geïnfecteerde zip-bestanden buiten de deur houdt.
  2. Controleer of de virusscanner up-to-date is. Indien er geen virusscanner geïnstalleerd is, adviseren wij dit alsnog te (laten) doen.
  3. Installeer de laatste Windows patches.
  4. Let goed op mails met een bijlage of op links in een mail die verwijzen naar een bestand. Heeft u toch ergens op geklikt waarvan u denkt dat het niet klopt, zet dan het systeem direct uit door de aan/uit knop ingedrukt te houden totdat het systeem echt uit is en neem vervolgens contact met ons op.

Mocht u na aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen.